2 min read

Att anställa eller hyra en interims-CFO?

Att anställa eller hyra en interims-CFO?

Många bolag outsourcar idag olika delar av sin verksamhet istället för att anställa. Det finns flera orsaker till detta och en av de vanligaste anledningarna är för att det helt enkelt är billigare och effektivare. Majoriteten av bolagen anlitar en extern redovisningsbyrå att sköta allt vad gäller bokföring till upprättande av årsredovisningar. Det har dock blivit allt vanligare med att bolag hyr in interims-konsulter, som arbetar på plats hos företaget. Företaget betalar enbart för de timmarna som konsulten lägger ned. Fördelarna växer när bolaget växer. När bolaget kommit in i ett visst skede, exempelvis kommersialisering, så växer även behovet av nya nyckelroller. Det kan vara allt från en professionell styrelse till VD. Men en viktig roll däremellan är just ekonomichefs-rollen. 

Många bolag drar sig från att anställa en ekonomichef då det inte bara låter dyrt, utan faktiskt även är dyrt. Extra dyrt är det att behöva anställa en CFO på heltid, när behovet troligtvis är betydligt mindre.

Det kan vara till fördel att ha en ekonomichef in-house och som är helt insatt i verksamheten. Ekonomichefen är det centrala mellan redovisningen och verksamheten och behöver av naturliga skäl därför också vara helt insatt i verksamheten.

Om ett bolag ännu inte har de ekonomiska musklerna för att kunna anställa en ekonomichef på heltid finns möjligheten att istället hyra in en interims-konsult, eller i detta fall en interims CFO/ekonomichef. Fördelarna är många och i många fall väger de även tyngre än att anställa en CFO/ekonomichef in-house.

1. Betala bara för tiden som läggs ned.

Istället för att behöva bekosta en heltidsanställning så betalar bolaget enbart för de timmarna som behövs. Det medför en högre flexibilitet och inga onödiga fasta kostnader. Detta funkar väldigt bra på kort sikt. Detta lämpar sig till bolag som precis börjat inleda nya steg i exempelvis kommersialisering men ännu inte fullt ut. 

2. Slippa lägga ned tid och pengar på rekryteringsprocess.

Många byråer fokuserar idag enbart på att hyra ut konsulter och sitter därför på ett stort nätverk av konsulter. På så sätt kan den byrån hitta en konsult som motsvarar det bolaget efterfrågar. Bolaget behöver därför inte själv söka en konsult som passar tjänsten eller den specifika verksamhetserfarenheten som efterfrågas. Byrån gör istället tidskrävande arbetet med att hitta en lämplig profil för ansökan. Att både jaga och anställa en ekonomichef kostar både tid och pengar, därför är det fördelaktigare att lägga den processen på extern part.

3. Nätverk ger större möjligheter och kompetens.

En interims-CFO för mindre bolag har oftast flera liknande uppdrag och kan därför kunskapsväxla emellan uppdragen. Kommer konsulten från en byrå kan det även betyda att personen har flera andra kollegor vilket medför att byrån som personen hyrs ut ifrån besitter stor erfarenhet in-house. Ekonomichefsrollen kan omfatta väldigt mycket och det är väldigt sällan som en ekonomichef kan allt. Det är därför en stor fördel att ha möjligheten att kunna bolla med kollegor in-house frågor berörande i allt från verksamhetsutveckling, redovisning, löner till mer skattekomplexa frågor. 

4. Att hyra in konsult från Ekonomibolaget

På Ekonomibolaget erbjuder vi tjänster i allt från redovisning, löner till HR men även uthyrning av interims CFO/ekonomichefer. Det är till fördel att hyra in en interim-CFO från oss då vi redan är helt insatta i bolagets verksamhet. Vi erbjuder skräddarsydda helhetslösningar där ni slipper både att anställa eller hyra in ekonomichef från extern part. Då vi är flertalet konsulter och innehar stora variationer på kunduppdrag så besitter vi stor kompetens in-house. Vi hjälper små- och medelstora företag, genom hela processen. Från affärsidé till att stå på tröskeln in till börsen. Kontakta oss så hjälper vi er att hitta en lämplig profil för er efterfrågan. 

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Fördelar med outsourcad ekonomistyrning

Fördelar med outsourcad ekonomistyrning

Många företag ställer sig frågan om de ska anställa en medarbetare som sköter ekonomi eller outsourca.

Read More
Vad är en nyemission?

Vad är en nyemission?

Många bolag som blivit framgångsrika har under historiens gång varit tvungna att genomföra nyemissioner. Vägen till framgång är inte alltid lätt och...

Read More
Ekonomifakta 2023

Ekonomifakta 2023

Det har inte undgått någon att år 2022 slagit hårt mot ekonomin. Inflationen har de senaste åren legat på en låg och stabil nivå men ligger idag...

Read More