2 min read

Bolaget går med vinst men ändå finns inga pengar i företaget

Bolaget går med vinst men ändå finns inga pengar i företaget

En vanlig fråga man som konsult kan få är att företag går med vinst, men ändå återspeglar detta inte sig i likviditeten. Då uppstår frågan; vart tar pengarna vägen?

Svaret är mycket enkelt att ta reda på, men det krävs något mer än en vanlig balans- och resultaträkning. En kassaflödesanalys är ett utmärkt verktyg man kan använda sig utav och denna analys visar var ett företags pengar har tagit vägen under en viss period. Analysen kan vara till nytta både för den interna planeringen men även externt för företagets intressenter, till exempel inför ansökan om ett lån för att utöka verksamheten. Nedan fokuserar vi enbart på den intern nyttan.

En kassaflödesanalys delas upp i tre delar som utgör;

  • Kassaflödet från den löpande verksamheten – denna del visar bland annat hur mycket pengar som kommit in från försäljning och fordringar, hur mycket pengar som gått åt till inköp och företagets skulder och justeras för poster i resultatet som ej påverkar kassaflödet.
  • Kassaflödet från investeringsverksamheten – denna del visar hur mycket pengar som har gått åt till olika typer av investeringar och förvärv såsom anläggningstillgångar.
  • Kassaflödet från finansieringsverksamheten – denna del visar vilket flöde av pengar som påverkat likviditeten från bland annat emissioner, utdelningar, upptagna lån samt amorteringar på befintliga lån.

Analysen ger en överblick över de pengar som rör sig in och ut ur verksamheten under en viss period. Den hjälper till att identifiera och kontrollera flödena av pengar i företaget. Den bidrar även till att fungera som ett utmärkt verktyg för företaget att få en total överblick över intäkter och utgifter. Via analysen kan man då lokalisera var pengarna fastnar, exempelvis i obetalda kundfordringar eller i ett stort varulager. Den visar om resultatet skapar faktiska pengar, om det kostat mer pengar i kostnader än vad företaget tagit in i intäkter. Verktyget ger då en fingervisning kring vad som kan ha gått fel, och hjälpa till med att identifiera bruttovinstmarginaler, höga personalkostnader, övriga externa (onödiga) kostnader.
En annan post man kan identifiera är om varulagret bundit upp en stor del av likviditeten vilket då leder till att man får titta på rutiner kring lagerhantering. Man kan även se om kundfordringar bundit upp likviditet vilket medför att man då får se över sina betalningsvillkor eller sina rutiner för påminnelsehantering.
En annan vanlig situation är att man i slutet på december glömt bort att man i början på året gjorde en stor investering, vilket också påverkar likviditeten.

Med hjälp av denna analys kan man lätt få svar på frågan om varför den höga omsättningen inte återspeglar sig i likviditeten i bolaget.

Större företag som tillämpar K3-regelverket måste redovisa en kassaflödesanalys i sin årsredovisning men företag som tillämpar K2-regelverket har inget krav på redovisning men kan frivilligt presentera detta. Oavsett syftet så kan vi på Ekonomibolaget hjälpa er, kom in till oss så upprättar vi en kassaflödesanalys till er.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Hur upprättar man en likviditetsprognos?

Hur upprättar man en likviditetsprognos?

En likviditetsprognos är en plan över hur bolagets pengar kommer att användas framöver. Den innehåller alla kommande likvida transaktioner som...

Read More
Förbättra företagets likviditet 3 snabba tips

Förbättra företagets likviditet 3 snabba tips

Det fiktiva bolaget Vinst i kvadrat AB gör ett mycket bra resultat, har bra nyckeltal och mår generellt strålande bra sedan många år tillbaka.

Read More
How to set a profit & loss budget and liquidity budget

How to set a profit & loss budget and liquidity budget

To achieve economic success and ensure healthy business development, it's important to have a clear budget in place. A budget serves as a strategic...

Read More