2 min read

Fördelar med projektredovisning

Fördelar med projektredovisning

Projektredovisning är en dimension i redovisningen som hjälper er att löpande ha kontroll över företagets utveckling på djupare nivåer än den vanliga bokföringen.

Genom att tillämpa projektredovisning får ni en mängd olika nyckeltal som stöd för den fortsatta utvecklingen av verksamheten.

I den dagliga driften ger det möjlighet att löpande kontrollera och analysera projekten. Ni kan hålla koll på att projektbudgetar inte överskrids och påverkar lönsamheten negativt. Projektledare får ett fantastiskt systemstöd som hjälper dem att ha kontroll över vad som är gjort och när.

All dokumentation rörande både kunder och projekt finns samlade på ett och samma ställe. Det blir enkelt för medarbetare att tillskansa sig den information som behövs för att utföra sitt arbete på bästa sätt.

Genom att bevaka beläggning hos medarbetare får ni tydliga signaler om hur det ser ut med kapaciteten i bolaget – är det kanske snart dags att nyanställa?

I det längre perspektivet är det ett ovärderligt redskap för att utvärdera verksamheten och planera för framtiden. En väl använd projektredovisning ger bland annat svar på vilken typ av projekt/uppdrag som är mest lönsamma och vilka som har lägre lönsamhet. Ett väldigt bra och uppskattat styrverktyg som tydligt visar vilka delar av verksamheten det vore lönsamt att utveckla. Lika väl som det visar vilka delar/typer av uppdrag som behöver en översyn. Går de att förändra och därigenom förbättra lönsamheten? Är den övriga verksamheten beroende av att kunna erbjuda den typen av produkt eller ska vi avveckla den produktgrenen?

Initialt brukar det vara fullt tillräckligt att stämma av kund- och projektlönsamhet och andra parametrar i ett sidoordnat register, exempelvis i exceldokument. Men i takt med att verksamheten växer ökar också behovet av en mer komplett lösning.

För att få det bästa stödet från ett helintegrerat projektredovisningssystem rekommenderar vi att först göra en förstudie där vi går igenom verksamheten idag, vilka målsättningar som finns samt vilka nyckeltal som är av intresse att följa upp.

Utifrån det kan vi sedan sätta upp en struktur som är skalbar och fungerar långsiktigt i takt med att verksamheten växer.

Ta hjälp av en redovisningskonsult med erfarenhet av projektredovisning för att få ovärderlig hjälp och stöd vid övergången till projektredovisning.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Anpassa redovisningen efter dina behov

Anpassa redovisningen efter dina behov

Har du någon gång tittat på bolagets balans- och resultatrapporter och funderat – vad är det här, vad säger det mig?

Read More
När måste ett företag ha revisor?

När måste ett företag ha revisor?

Grundregeln för aktiebolag är att bolaget skall ha en revisor som granskar årshandlingarna. Dock finns det gränsvärden som medför att de flesta...

Read More
Förbättra företagets likviditet 3 snabba tips

Förbättra företagets likviditet 3 snabba tips

Det fiktiva bolaget Vinst i kvadrat AB gör ett mycket bra resultat, har bra nyckeltal och mår generellt strålande bra sedan många år tillbaka.

Read More