1 min read

Tips inför deklarationen

Tips inför deklarationen

Här nedan behandlar vi några av de bästa tipsen när det kommer till din inkomstdeklaration

 

1. Kolla ränteavdraget (underskott av kapital)

Just i år är detta extra intressant då det har varit ett högt boränteläge, det innebär att en fördelning av ränteavdraget kan vara aktuellt.
Viktigt är att ta hänsyn är att underskott av kapital som överstiger 100 000 kr enbart är avdragsgillt till 70% – därmed kan det vara en fördel att flytta över en del av räntekostnaderna för gemensamma lån till medlåntagare.

Det finns också andra tillfällen när en omfördelning kan vara fördelaktig och det är t.ex. om den ena i hushållet (medlåntagare) inte har tillräckligt hög inkomst (pga studier, arbetslöshet eller föräldraledighet) för att fullt kunna nyttja hela ränteavdraget. Då kan det vara fördelaktigt att omfördela ränteavdragen även om underskott av kapital inte uppnår 100 000 kr.

 

2. Värdepapper – kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster

Har du sålt värdepapper? Vinst beskattas med 30%, men du kan kvitta förlust mot vinst för att minska skatten. Om förlusten överstiger vinsten kan du göra avdrag på 70% av förlustbeloppet. En skattekonsult kan hjälpa dig med beräkningarna, det är viktigt att ha rätt kunskap om detta när du hanterar köp och försäljning av värdepapper. Kontakta din skattekonsult för mer information om skatteregler för värdepapper.

 

3. Telefonkostnader, dator och surfplatta

Något som blivit mer aktuellt nu då hybridkontor och hemarbete har ökat, så får du dra av kostnaderna om du använder din privata telefon för tjänstesamtal, förutsatt att du kan visa upp merkostnader för dessa samtal. Kostnader för datorer, surfplattor och nödvändig programvara kan också vara avdragsgilla om de krävs för att utföra ditt arbete och om arbetsgivaren inte tillhandahåller dem. Likaså kan kostnader för internet vara avdragsgilla, t.ex. om ditt arbete kräver väsentligt snabbare uppkoppling.

 

4. Cykel till och från arbetet

Att cykla till jobbet blir allt vanligare, du kan då drav av upp till 350 kronor per år för cykelskostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen. För att få detta avdrag måste dina totala reskostnader överstiga 11 0000 kr under året.

Om du istället använder kollektivtrafik för dina resor till kontoret, kan du dra av kostnader som överstiger 11 000 kr.

 

Om du känner dig osäker på någon del av processen, tveka inte att söka professionell hjälp från en redovisningsekonom eller skatteexpert. De kan ge dig vägledning och säkerställa att din deklaration är korrekt och fullständig.

 

Kontakta oss

Deklaration vid försäljning småhus, bilaga K5

Deklaration vid försäljning småhus, bilaga K5

Om du under 2021 har sålt en bostadsrätt eller ett småhus så ska du redovisa försäljningen under 2022. I detta inlägg reder vi ut begreppen samt vad...

Read More
Deklaration vid försäljning av bostadsrätt, bilaga K6

Deklaration vid försäljning av bostadsrätt, bilaga K6

Om du under 2021 har sålt en bostadsrätt ska du redovisa försäljningen under 2022. I detta blogginlägg reder vi ut begreppen samt vad du bör tänka på...

Read More
Vilket bokföringsprogram ska vi välja?

Vilket bokföringsprogram ska vi välja?

Fortnox, Visma, BL, Brilljant.

Read More