Vid uppstart av ett företag är alla delägare ofta överens och behovet av ett aktieägaravtal känns kanske avlägset.
Men vad händer om någon av delägarna slutar, blir långtidssjuk, skulle avlida? Vad gör vi med vinsten om det går väldigt bra, eller motsatsen, hur finansierar vi ett underskott. Vad ska hända om någon delägare vill sälja sina aktier och hur ska bolaget värderas. Dessa och många fler frågor är sådant som regleras i ett aktieägaravtal.
Rådet är att bolag med fler än 1 delägare ska ta fram ett aktieägaravtal redan från start då man i detta läge ofta har en samsyn på hur bolaget ska hanteras och vad som ska hända i olika situationer.
I ett aktieägaravtal kan man exempelvis komma överens om:
Med ett aktieägaravtal undviker man många framtida problemsituationer som skulle bli väldigt mycket mer resurskrävande (tid, energi, kostnader) om de ska lösas när man inte är överens. Med ett aktieägaravtal synliggör man ett flertal frågeställningar som företagare oftast inte tänker på i ett initialt skede.
Kontakta Ekonomibolagets rådgivare vid behov av hjälp vid upprättande av aktieägaravtal.
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.