Ekonomibolagets blogg

Anpassa redovisningen efter dina behov

Skriven av Annica Vestlund | Aug 15, 2022 2:25:51 PM

Har du någon gång tittat på bolagets balans- och resultatrapporter och funderat – vad är det här, vad säger det mig?

Du är inte ensam.

 

I Sverige använder vi oss av en baskontoplan. Det är precis vad det är, en bas att utgå från. Det är en standardiserad klassning och rubricering av olika konton. Mer om det kan du läsa här.

 

Det är inte ett krav att använda baskontoplanen, men istället för att lägga stora resurser på att uppfinna hjulet på nytt är det verkligen att rekommendera att utgå från den och sedan justera efter eget behov.

 

En enkel justering som förenklar för dig som läsare av rapporter är att byta namn på berörda konton i din bokföring.

 

Konto

Bas-namn

Exempel på eget namn

1930

Företagskonto/checkkonto/affärskonto

SHB – transaktionskonto

1940

Övriga bankkonton

SHB - sparkonto

2361

Långfristiga skulder till moderföretag

Långfristiga skulder till Mamma AB

2363

Långfristiga skulder till andra koncernföretag

Långfristiga skulder till Kusin AB

3000

Försäljning inom Sverige

Försäljning tröjor

3001

Försäljning inom Sverige, 25% moms

Försäljning byxor

4041

Inköp av varor och material

Inköp tröjor

4042

Inköp av varor och materiel

Inköp byxor

 

 

För många mindre bolag kan en sådan justering vara fullt tillräckligt och underlätta för mottagaren av rapporterna.

Men det finns också många situationer där det inte alls hjälper – mer att det skulle stjälpa att ha 20-25 olika omsättningskonton.

 

Om du vill följa upp olika produkter eller avdelningar inom bolaget kan kostnadsställen vara en bra lösning.

Istället för att ha ett eget resultatkonto för varje transaktionstyp och produkt/avdelning bokförs alla intäkter och kostnader på gemensamma resultatkonton för hela bolaget, men varje transaktion märks upp med ett kostnadsställe.

Då är det enkelt och tydligt att följa upp utfallet för de respektive produkterna/avdelningarna. Ett betydligt bättre beslutsunderlag för dig som då genast ser vilka delar av verksamheten som är lönsamma och vilka delar som behöver extra uppmärksamhet. Vad gör de lönsamma delarna som de mindre lönsamma kan ta lärdom av?

 

Projektredovisning är en annan dimension som kan vara helt ovärderlig för många verksamheter. Detta lämpar sig bra till start-up bolag eller innovationsbolag som ännu inte inlett kommersialisering.  Mer om det kan du läsa här.

 

Givetvis kan du kombinera alla olika hjälpmedel ovan.

Ta hjälp av din redovisningskonsult för att på bästa sätt anpassa redovisningen så att du får de bästa beslutsunderlagen.

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.