1 min read

Att förstå den finansiella rapporteringen

Att förstå den finansiella rapporteringen

Att läsa och förstå en balans- och resultatrapport är inte alltid det lättaste.

Det går inte att nog belysa hur viktigt det är att styrelse, företagsledare och andra beslutsfattare snabbt och tydligt kan ta till sig den information som finns i de ekonomiska rapporterna. Dessa utgör en betydande del av den plattform som består av bolagets samlade beslutsunderlag.
För att styrelse och ledning ska ha rätt förutsättningarna att ta de bästa besluten för verksamheten måste de förstå vad rapporterna säger.

Istället för att lägga stora resurser på att anpassa mottagaren av rapporterna efter formatet på budskapet (rapporterna) – är det inte då bättre att lägga mindre resurser på att anpassa formatet på budskapet efter mottagaren?

För att den finanisella rapporteringen ska fylla sitt syfte är det en självklarhet att mottagaren ska förstå budskapet.

Vår rekommendation är att ni, tillsammans med er redovisningskonsult, tittar på hur den löpande rapporteringen kan utformas för att passa er på bästa sätt.

Vilka mål har bolaget för det kommande året? Hur ser vi om vi följer planen för att nå dessa? Genom att välja ut relevanta nyckeltal utifrån bolagets målsättningar kan uppföljningen byggas kring dessa. Ska nyckeltalen presenteras i form av grafer, tabeller eller vad passar bäst?

För ett mindre bolag kan det räcka med att komplettera den standardiserade rapporteringen med ett par nyckeltal. Förslagsvis i ett grafiskt format som visar hur utfallet ligger till i förhållande till målet.

Större bolag kan ofta vara i behov av fler dimensioner i sin uppföljning. T ex uppföljning av olika avdelningar eller produktionslinjer. Kanske att olika delar av organisationen behöver olika typer av uppföljning.

Genom att anpassa rapporterings innehåll och utformning utifrån bolagets mål och mottagare ökar vi förståelsen för innehållet i rapporterna och skapar bättre förutsättningar för styrelse och ledning att fatta bra beslut för framtiden.

Vi hjälper er i hela processen – från förstudie till utformning och leverans av anpassad rapportering.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Fördelar med snabba bokslut och årsredovisningar

Fördelar med snabba bokslut och årsredovisningar

Vi har under många år uppnått vår målsättning med att upprätta minst 90 % av våra kunders, som har bokslut 31 december, senaste den 31 mars varje år.

Read More
När ett företag står inför ekonomiska svårigheter

När ett företag står inför ekonomiska svårigheter

Att leda och driva ett företag är en resa fylld med både framgångar och utmaningar. Ibland kan företag ställas inför betalningssvårigheter, och...

Read More
Aktieägaravtalets fördelar

Aktieägaravtalets fördelar

Vid uppstart av ett företag är alla delägare ofta överens och behovet av ett aktieägaravtal känns kanske avlägset.Men vad händer om någon av...

Read More