Ekonomibolagets blogg

Bokslutsplanering - viktigare än någonsin

Skriven av Annica Vestlund | Jan 21, 2021 2:42:29 PM

Nu kliver vi in i den stora bokslutsperioden. Som vanligt är det många parametrar att ta hänsyn till, och i år är det fler än vanligt.

 en övervägande majoritet av alla fåmansbolag har bokslut 31 december är det nu bråda tider för landets alla redovisningskonsulter.

På Ekonomibolaget förbereder vi oss under hela året för att snabbt hjälpa våra kunder att avsluta räkenskapsåret och besluta om den efterlängtade utdelningen.

Genom våra effektiva flöden och löpande rådgivning under året har vi inga frågetecken kvar när det är dags att upprätta årsbokslut och årsredovisning.

Under året har vi också hjälpt våra kunder att säkerställa korrekt löneuttag för att maximera det lågbeskattade utdelningsutrymmet för att minimera skatteeffekten på ägarens ersättningar.

Under de senaste fem åren har vi på Ekonomibolaget färdigställt över 90% av våra kunders decemberbokslut innan 31 mars.

Målsättningen är givetvis densamma även i år, trots att vi har några ytterligare yttre omständigheter att ta hänsyn till.

Några moment att ta hänsyn till vid bokslutsplaneringen under vintern/våren 2021:

Coronarelaterade stöd – intäkt 2020

Bokföringsnämnden har remitterat ett förslag som innebär att alla bidrag (korttidspermitteringsstöd, omställningsstöd m.m.) måste vara beslutade innan årsbokslutet upprättas för att intäkten ska få beaktas inkomståret 2020.

Det innebär att årsredovisningen inte kan färdigställas förrän bolaget har fått beslut om ersättning. Ersättningen behöver dock inte vara utbetald innan årsredovisningen kan färdigställas.

Detta påverkar främst de bolag som ska söka stöd för korttidspermittering för november och/eller december samt omställningsstöd för perioderna augusti-oktober 2020 och/eller november-december 2020. Dessa stöd är i dagsläget inte möjligt att söka för ännu.

För att tillgodoräkna sig dessa bidrag i resultatet för 2020 behöver alltså bolaget skicka in ansökningarna samt få dem beviljade innan årsredovisningen färdigställs.

Då det ännu inte är möjligt att söka dessa bidrag gäller det att ligga i framkant med förberedelserna och ha alla underlag klara till dess att riksdagen fattat beslut om detta och ansökningarna öppnar. Om bolaget planerar att söka omställningsstöd överstigandes 100 000 kr behövs också ett yttrande från revisor, så det är en god idé att förbereda denne på att underlag kommer att behöva granskas.

 

Besluta inte om utdelning för tidigt

Utdelning är alltid lockande och säg den ägare som inte vill få sin aktieutdelning utbetald snarast möjligt.

Här gäller det dock att hålla koll på datumen.

För bolag som har beviljats omställningsstöd för perioden juni-juli får beslut om utdelning inte fattas före 1 juli 2021.

När det gäller bolag som har erhållit stöd för korttidspermittering är Tillväxtverkets ståndpunkt att utdelning inte ska beslutas förrän tidigast sex månader efter den sista perioden bolaget erhållit stöd för.

Detta är dock inget hinder för att färdigställa årsredovisningen. Utdelning kan då istället beslutas senare på en extra bolagsstämma, givet att det finns utdelningsbara medel i bolaget.

Här gäller det också att vara uppmärksam på vad som kommer att gälla för omställningsstöd avseende senare perioder. Då inget beslut ännu är fattat inväntar vi riksdagsbeslut gällande omställningsstöd för perioderna augusti-oktober samt november-december.

 

Ta kontakt med oss på Ekonomibolaget så hjälper våra erfarna konsulter er att hitta den bästa lösningen för just ert bolag.

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.