Vi står inför en framtid där vi gemensamt som ett samhälle behöver samverka för att bekämpa penningtvätt och finanisering av terrorism, vilket är anledningen till att vi alltid ställer frågor kopplade till kundkännedom.
Att anlita en redovisningsbyrå innebär för många företagare en trygghet i att bokföringen hanteras korrekt och professionellt. Det är ett viktigt samarbete där både företag och byrå drar nytta av öppen och tydlig kommunikation. Men ibland kan den här relationen upplevas som något annat än friktionsfri, särskilt när redovisningsbyrån efterfrågar mer information eller ställer fler frågor än vad kunden kanske förväntat sig.
Kunder kan ibland känna sig obekväma när de blir tillfrågade om specifika dokument eller omständigheter kring affärstransaktioner. Frågor som kan upplevas som intrång eller ifrågasättande av deras affärsverksamhet kan i värsta fall leda till att de känner sig misstrodda, trots att det inte är byråns avsikt. Roten till dessa frågor ligger i lagkrav och regler, framför allt när det gäller penningtvättslagstiftningen.
I takt med att reglerna kring bekämpningen av penningtvätt och finansiering av terrorism har skärpts, står redovisningsbyråer inför ett allt större ansvar. En del av detta ansvar innebär att vi arbetar med något som kallas utökad kundkännedom. Detta innebär att vi som byrå är skyldiga att noggrant undersöka våra kunders verksamheter och affärstransaktioner för att säkerställa att vi inte – medvetet eller omedvetet – deltar i eller underlättar olagliga aktiviteter.
Detta krav kommer från Länsstyrelsen och andra tillsynsmyndigheter som övervakar hur väl företag följer penningtvättslagstiftningen. För att efterleva dessa regler måste vi som redovisningsbyrå ställa frågor och ibland be om ytterligare underlag för att verifiera att våra kunders verksamheter bedrivs på ett legitimt sätt. Detta kan innebära allt från att begära in extra dokumentation till att fråga om transaktioners syfte eller ursprung.
Som kund kan det kännas obekvämt att få dessa frågor. Man kanske undrar: "Misstänker byrån att jag gör något fel?" Svaret är nej. Vår roll är inte att misstänkliggöra utan att säkerställa att vi följer de regler som är satta för hela branschen. Det är en del av vårt uppdrag som professionella inom redovisning att skydda våra kunder – och samhället – från potentiella risker.
När vi ber om ytterligare information eller ställer specifika frågor handlar det inte om att vi ifrågasätter kundens ärlighet eller intentioner. Istället är det ett steg vi måste ta för att följa lagen och minimera risken för att oegentligheter sker. Vårt mål är alltid att skapa en säker och transparent miljö för både våra kunder och oss själva som byrå.
För att undvika missförstånd är öppen kommunikation nyckeln. Vi förstår att det kan kännas besvärligt att lämna ifrån sig känsliga uppgifter eller förklara detaljerade transaktioner. Därför är vi alltid redo att förklara varför vi ställer en viss fråga och hur den informationen används. Det är också viktigt att komma ihåg att kraven vi efterlever är samma för alla företag, oavsett storlek eller bransch.
När vi arbetar tillsammans för att följa dessa regler stärker vi inte bara vårt samarbete utan bidrar också till en mer transparent och säker ekonomisk miljö.
Kravet på utökad kundkännedom och bekämpningen av penningtvätt är en nödvändighet i dagens affärsklimat, och ger också flera fördelar för vårt samarbete. Genom att vi får en djupare insikt i din verksamhet kan vi inte bara säkerställa att vi följer lagar och regler, utan också erbjuda mer träffsäker och proaktiv rådgivning. Detta bidrar till att skapa ett mer värdefullt samarbete - vi kan tillsammans skapa en starkare och mer förtroendefull relation.
Vår förhoppning är att de extra frågor vi ställer inte ses som ett tecken på misstro, utan som en del av vårt engagemang att både skydda våra kunder och samtidigt stötta deras affärsutveckling på bästa sätt.