1 min read

Kontrollbalansräkning, hur fungerar det?

Kontrollbalansräkning, hur fungerar det?

För många företagare kan begreppet kontrollbalansräkning framkalla viss oro. Här förklarar vi vad det innebär och hur det kan vändas till något fördelaktigt!

 

Vad är det?

En kontrollbalansräkning är ett verktyg för att utvärdera ett företags ekonomiska hälsa i en utsatt situation. I de fall där en kontrollbalansräkning behövs, tillåts företaget tillfälligt att frångå vissa försiktiga redovisningsprinciper, vilket ger en mer rättvisande bild av företagets faktiska situation.

 

Kontrollbalansräkningens syfte är att visa livskraft i bolaget genom att ställa frågor kring dess tillgångar och skulder:

Finns det tillgångar som kan avyttras till ett högre pris än det bokförda värdet för att hjälpa bolaget ur knipan? Är lagerbeståndet värt mer än vad som syns i böckerna?

 

Om företaget inte upprättar en kontrollbalansräkning i tid kan styrelsens medlemmar hållas personligt ansvariga för bolagets skulder. Om företaget har en revisor ska denne granska kontrollbalansräkningen.

 

När är det nödvändigt?

Enligt aktiebolagslagen (ABL 25 kap. 13§) måste en kontrollbalansräkning upprättas när det finns anledning att anta att bolagets egna kapital har sjunkit under 50 % av aktiekapitalet, eller när bolaget inte kan betala sina skulder vid utmätning. Detta måste göras så snart som möjligt för att undvika personligt betalningsansvar. Om den första kontrollstämman konstaterar att kapitalet understiger halva aktiekapitalet, måste en andra kontrollbalansräkning upprättas inom åtta månader och godkännas av bolagsstämman.

 

Hur upprättas den?

Kontrollbalansräkningen baseras på företagets senaste bokföringsperiod där kapitalbristen upptäcktes. I räkningen justeras balansposterna på samma sätt som i en årsredovisning, med vissa möjligheter till undantag. Exempelvis kan ett K2-företag värdera upp sina inventarier eller sitt lager till nettoförsäljningspris om detta är högre än anskaffningsvärdet vilket annars inte är möjligt enligt god redovisningssed.

 

Varför är det viktigt?

Förutom att det är lagstadgat, ger kontrollbalansräkningen styrelsen en chans att visa ansvar inför bolagets intressenter. Den ögonblicksbild som kontrollbalansräkningen ger kan också användas som en grund för att ta fram en plan för att förbättra företagets ekonomiska situation.

 

Kontakta oss för hjälp med er kontrollbalansräkning och rådgivning om hur ni kan vända er ekonomiska situation till det bättre!

 

Kontakta oss

OSS i korthet

OSS i korthet

Att bedriva handel inom EU kan vara både spännande och utmanande. En av de största utmaningarna för många företagare är hanteringen av moms vid...

Read More
Jämka preliminär f-skatt - fördelar och risker

Jämka preliminär f-skatt - fördelar och risker

Att jämka preliminär F-skatt är ett viktigt verktyg för företagare och egenföretagare för att anpassa sina skattebetalningar till det verkliga...

Read More
Kontinuerlig utbildning i ekonomi, kommunikation och affärsutveckling

Kontinuerlig utbildning i ekonomi, kommunikation och affärsutveckling

Kunskap är en färskvara. En färskvara som dessutom förändras kontinuerligt.

Read More