Ekonomibolagets blogg

Hur kan ni skydda er verksamhet mot IT-hot?

Skriven av Niklas Högstedt | Sep 16, 2024 7:00:00 AM

I dagens digitala samhälle har IT-säkerhet blivit en avgörande fråga för alla företag, oavsett storlek eller bransch. De senaste händelserna där både Rusta och Norrmejerier drabbats av IT-attacker är tydliga exempel på de omfattande konsekvenser som cyberhot kan få. Förluster på miljontals kronor och stora driftsstörningar har blivit allt vanligare, och dessa hot är något som ingen verksamhet kan ignorera.

 

Varför är IT-säkerhet så viktigt?

Medan tekniken fortsätter att utvecklas och integreras i alla aspekter av vår verksamhet, gör även cyberhoten det. Attacker kan ske på många sätt – genom att klicka på felaktiga länkar, besöka osäkra webbplatser eller ladda ner skadliga filer. Men vad som ofta går obemärkt förbi är att 90 % av alla IT-incidenter beror på mänskliga misstag. Det är därför viktigt att förstå hur dessa misstag kan minimeras och hur man bäst skyddar sin verksamhet.

 

Så skyddar du din verksamhet

För att minska risken för IT-attacker och minimera skadorna om en attack inträffar, finns det flera åtgärder som ditt företag bör överväga:

 

  1. Utbilda personalen i IT-säkerhet: En av de mest effektiva sätten att minska risken för cyberattacker är att utbilda din personal i cybersäkerhet. Genom att förstå farorna med phishing, skadlig programvara och andra hot, kan anställda bättre undvika att göra misstag som kan äventyra företagets säkerhet.

  2. Uppdatera alla enheter regelbundet: Kriminella utnyttjar ofta sårbarheter i gamla och ouppdaterade system. Det är därför avgörande att alltid hålla både privata och jobbenheter uppdaterade med de senaste säkerhetsuppdateringarna.

  3. Implementera säkra lösenordshanteringsrutiner: Det finns inga helt säkra lösenord, men det finns säkra beteenden kring lösenord. Använd aldrig samma lösenord på flera olika plattformar, och överväg att använda en lösenordshanterare för att hålla koll på komplexa och unika lösenord.

  4. Installera brandväggar och antivirusprogram: Se till att använda pålitliga brandväggar och antiviruslösningar för att förhindra att skadliga e-postmeddelanden och filer når din inkorg och därmed potentiellt infekterar dina system.

  5. Öva kris- och incidenthantering: Ingen verksamhet är immun mot kriser. Därför är det viktigt att ha en plan för krishantering och att regelbundet öva på hur organisationen ska agera vid en IT-incident. När krisen inträffar är det avgörande att alla vet vad de ska göra.

  6. Säkerställ regelbundna backuper: Om din verksamhet skulle drabbas av en cyberattack är det viktigt att ha en backup-plan. Regelbundna säkerhetskopieringar av alla viktiga data kan vara skillnaden mellan att förlora all din information och att snabbt kunna återställa verksamheten till sitt normala tillstånd.

  7. Försäkra bolaget mot cyberattacker: Se över försäkringsskyddet så det även innefattar skydd vid cyberattacker. Denna typ av försäkring kan ge er möjlighet att få hjälp av IT-experter och även få ersättning för förlorade intäkter om verksamheten stannar efter ett dataintrång 

 

Genom att följa dessa råd kan ditt företag minimera riskerna för IT-attacker och därmed skydda både dina tillgångar och din verksamhet. Det handlar inte om att investera i dyra lösningar, utan snarare om att effektivisera och förbättra de rutiner och system ni redan har på plats.