Ekonomibolagets blogg

Årets slutspurt: så förbereder du ditt företag för bokslutet

Skriven av Niklas Högstedt | Sep 12, 2024 7:30:00 AM

När året närmar sig sitt slut är det dags för företagare att börja förbereda sig för bokslutet. För många små och medelstora företag kan denna period kännas överväldigande, men med rätt förberedelser kan bokslutet genomföras smidigt och utan stress. Här är några viktiga steg för att säkerställa att ditt företag är redo att avsluta året på ett korrekt och effektivt sätt:

 

1. Gå igenom bokföringen löpande

Att ha en välorganiserad och uppdaterad bokföring är avgörande inför bokslutet. Se till att alla inkomster och utgifter är korrekt bokförda och att det inte finns några luckor i dokumentationen. Gå igenom kvitton, fakturor och betalningar för att säkerställa att allt stämmer.

 

2. Stäm av kund- och leverantörsreskontra

För att undvika framtida problem är det viktigt att ha koll på både kund- och leverantörsreskontran. Se till att alla fakturor som ska betalas eller har betalats är korrekt registrerade och avstämda. Det här är ett viktigt steg för att säkerställa att du inte missar några obetalda fakturor eller har felaktigt bokförda fakturor.

 

3. Gör en inventering av lagret

Om ditt företag har ett lager är en fysisk inventering ett måste inför bokslutet. Se till att lagersaldot stämmer med det som står i bokföringen och att eventuella avvikelser korrigeras. Glöm inte att ta hänsyn till inkurans och justera lagervärdet om vissa varor har blivit inaktuella eller förlorat i värde.

 

4. Stäm av bankkonton och kassor

Se till att ditt företags bankkonton, kassa och andra finansiella konton är korrekt avstämda. Det är viktigt att alla transaktioner fram till årets slut är registrerade och att eventuella differenser mellan bokföringen och bankens saldon identifieras och rättas till.

 

5. Säkerställ att alla skatter och avgifter är betalda

Ett viktigt steg inför bokslutet är att kontrollera att alla skatter och avgifter som moms, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt har betalats korrekt och i tid. Detta kan förhindra problem vid revision och spara tid på lång sikt.

 

6. Gör en preliminär resultatrapport

Genom att göra en preliminär resultatrapport kan du få en bra överblick över ditt företags ekonomiska resultat för året. Denna rapport kan ge dig en indikation på om det finns utrymme för justeringar, såsom att skjuta på större inköp eller göra andra finansiella beslut innan årets slut.

 

7. Planera för årsbokslutet i tid

Att ha en plan för själva årsbokslutet och eventuella revisioner är nyckeln till en smidig avslutning av räkenskapsåret. Kontakta gärna din redovisningsbyrå i god tid för att få hjälp med att upprätta årsbokslutet och säkerställa att allt går enligt plan.

 

Vill du säkerställa att ditt företag är väl förberett för bokslutet och kan undvika potentiella problem längre fram? Att ha ordning och reda på ekonomin inför årsskiftet ger dig en stabil grund att stå på inför nästa verksamhetsår.

Kontakta Ekonomibolaget för professionell hjälp med ditt företags bokslut och ekonomiska planering.