Ekonomibolagets blogg

Tjänstebil eller förmånsbil?

Skriven av Annica Vestlund | Aug 13, 2024 1:53:08 PM

Att förstå skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil är viktigt för både arbetsgivare och anställda. Dessa två begrepp används ofta i arbetsrelaterade sammanhang, men de representerar olika typer av användning och beskattning som kan påverka såväl den anställdes ekonomi som företagets kostnader.

 

Vad är en tjänstebil?

En tjänstebil är ett fordon som ägs eller leasas av ett företag och används i första hand för företagets verksamhet. Den anställde använder bilen i tjänsten, till exempel för att köra till möten, leveranser eller andra arbetsrelaterade ärenden.

Viktiga egenskaper hos en tjänstebil:

  • Användning: Huvudsakligen för arbetsrelaterade syften.
  • Privat användning: Om bilen används privat ska detta bokföras och kan leda till beskattning som en förmån.
  • Kostnader: Företaget står för kostnader som leasingavgifter, försäkringar, underhåll och bränsle.

En tjänstebil kan även användas för privat bruk, men då räknas det som en förmån och den anställde beskattas för det, vilket leder oss till nästa kategori.

 

Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil är en tjänstebil som den anställde får använda även för privat bruk utan några större restriktioner. Eftersom bilen används privat utgör detta en förmån som beskattas av Skatteverket.

Viktiga egenskaper hos en förmånsbil:

  • Användning: Bilen får användas både för arbete och privat körning.
  • Beskattning: Den anställde beskattas för bilens förmånsvärde, vilket beräknas utifrån bilens nybilspris, ålder och andra faktorer.
  • Kostnader: Företaget står för de flesta kostnader, men den anställde kan bli skyldig att betala för bränsle som används vid privat körning eller andra specifika kostnader.

 

Beskattning och förmånsvärde

När en bil används privat av en anställd uppstår en skattepliktig förmån. Förmånsbeskattning baseras på bilens nypris och justeras sedan för bilens ålder, utrustningsnivå och ibland även körsträcka. Förmånsbilens värde läggs på den anställdes lön, vilket innebär att skatten som den anställde betalar ökar. Detta förmånsbelopp dras av på den anställdes lön varje månad.

 

Fördelar och nackdelar

 

För tjänstebilar:

  • Fördelar: Ingen extra skatt om bilen endast används i tjänsten; företaget tar hela kostnaden.
  • Nackdelar: Begränsad eller ingen privat användning utan att behöva bokföra och beskattas.

 

För förmånsbilar:

  • Fördelar: Friheten att använda bilen privat utan att behöva tänka på att redovisa körsträckor eller tjänsteresor.
  • Nackdelar: Den anställde beskattas för förmånen, vilket kan minska nettolönen.

 

Sammanfattning

Valet mellan tjänstebil och förmånsbil beror på företagets behov och den anställdes situation. För företag som främst behöver bilar för arbetsrelaterade uppgifter kan tjänstebilar vara den bästa lösningen. För de som vill erbjuda en extra förmån till anställda, som även kan användas privat, kan förmånsbilen vara mer attraktiv.

Det är viktigt att både företag och anställda är medvetna om de skattemässiga konsekvenserna och kostnaderna som är förknippade med båda alternativen, så att man kan göra det bästa valet baserat på individuella behov och företagets ekonomi.

 

Läs mer här:

Leasing vs att köpa bil

Att välja förmånsbil