1 min read

Vad gäller för milersättning?

Vad gäller för milersättning?

I det osäkra läge vi befinner oss i idag har en rusning i bränslepriser skett för de allra flesta drivmedlen, vilket ökat kostnaderna för både företagen att bedriva sin verksamhet men även privatpersoner, både i vardagen och på arbetet. I detta blogginlägg fokuserar vi på privatpersonernas perspektiv och reder ut vad som gäller kring milersättning.

I de fall en privatperson kör sin bil i tjänsten har den rätt till en skattefri milersättning om 18:50 kr/mil för att ersätta drivmedel, slitage och andra kringkostnader för fordonet. Kör personen en förmånsbil men står för drivmedel på egen hand sänks denna ersättning till 9:50 kr/mil för bensindrivna fordon eller 6:50 kr/mil för dieseldrivna fordon. Är bilen en hybridbil så blir milersättningen 9:50 kr/mil, oavsett vilket drivmedel som används tillsammans med elen i driften.

Dessa skattefria ersättningar når inte upp till de kostnader som är aktuella i dagsläget, utan många önskar en högre ersättning för sina faktiska kostnader vid användande av bil i tjänsten.

Det finns inget som hindrar arbetsgivare att ge en högre ersättning till de anställda, men denna ersättning är inte längre skattefri utan behandlas och beskattas som ett tillägg på lönen. Detta innebär att mellan 30-50% av ersättningen försvinner i skatt, beroende på lönenivå och vart man bor i landet. För arbetsgivare tillkommer dessutom arbetsgivaravgifter, vilket fördyrar det hela ytterligare. 1 krona extra ersättning (netto) till den anställde kostar således mellan 1,85 kr (vid skattesatser på runt 30%) och 2,75 kr (vid statlig skatt) för arbetsgivaren.

Det finns inget maximalt tak för hur stor extra reseersättning man får betala ut till följd av att det helt enkelt behandlas som lön, men för att hålla nere kostnaderna för arbetsgivaren är det viktigt att varje extra utbetald krona är ordentligt motiverad. Det är även viktigt att minnas att resor till och från hemmet inte inkluderas i milersättningen, utan milersättning betalas endast ut för resor från arbetsplatsen till annan icke ordinarie plats där yrket ska utövas.

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.