1 min read

Avveckling av aktiebolag

Avveckling av aktiebolag

Det finns olika sätt för att avveckla ett aktiebolag och valet av metod beror helt på utgångsläget. I detta inlägg går vi igenom metoderna för detta. I Sverige är likvidation den vanligaste metoden för att avveckla ett aktiebolag.

Likvidation är en metod där företagets tillgångar säljs för att täcka dess skulder och fördela eventuella överskott till aktieägarna. Likvidation kan vara frivillig men kan även ske genom tvångslikvidation om Bolagsverket eller en fordringsägare begär det. Beslut om frivillig likvidation sker på bolagsstämma.

En annan möjlighet är att besluta om upplösning och avveckling om företaget inte har några skulder och aktieägarna väljer att avsluta verksamheten. I sådana fall måste en ansökan lämnas in till Bolagsverket för att bekräfta att företaget inte längre bedriver verksamhet och att det inte finns några tillgångar eller skulder kvar att hantera.

En tredje möjlighet är att genomföra en fusion. Detta leder till att det ursprungliga aktiebolaget upphör att existera som en separat enhet, och det kräver formella beslut och anmälningar till Bolagsverket enligt aktiebolagslagen.

Om företaget inte kan betala sina skulder och inte kan fortsätta sin verksamhet kan konkurs vara ett alternativ. I en konkursutnämning utser Bolagsverket en konkursförvaltare som hanterar företagets tillgångar och försöker realisera dem för att betala av skulderna till förmån för fordringsägarna.

På Ekonomibolaget kan vi hjälpa er med avveckling av ert aktiebolag då vi har erfarna likvidatorer på plats, kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Deklaration vid försäljning av bostadsrätt, bilaga K6

Deklaration vid försäljning av bostadsrätt, bilaga K6

Om du under 2021 har sålt en bostadsrätt ska du redovisa försäljningen under 2022. I detta blogginlägg reder vi ut begreppen samt vad du bör tänka på...

Read More
Nedläggning av bolag

Nedläggning av bolag

Om man vill lägga ner sitt bolag finns det flera tillvägagångssätt. Nedan listar vi 4 sätt att göra detta på beroende på tid och omständigheter.

Read More
Avdrag för hyra i hemmet

Avdrag för hyra i hemmet

Efter ett märkligt år som inneburit förändringar i både arbetssätt och arbetsmiljö är det nu dags att titta på de skattemässiga effekterna av att...

Read More