Ekonomibolagets blogg

Forskningsavdrag – ett stöd för innovation

Skriven av Dani Yohanoun | May 6, 2022 8:14:25 AM

Forskningsavdrag – ett stöd för innovation

Om du driver ett företag som arbetar med kvalificerad forskning eller utveckling så kan du ha rätt till ett forskningsavdrag. Detta gäller oavsett om hela verksamheten är innovationsinriktad eller om någon enstaka person inom verksamheten arbetar inom detta. I Sverige riktas stora stöd för att främja forskning och utveckling varav forskningsavdraget är en del av detta initiativ.

Många företag kvalificerar sig till avdraget men det är inte alla som känner till möjligheten till avdrag eller tycker att det är för invecklat.

 

Vad är forskning och utveckling?

Detta förkortas oftast FoU (R&D på engelska) och det är ett begrepp inom näringslivet som syftar exempelvis till att producera kunskap. I Sverige uppgick utgifterna under 2020 för forskning och utveckling till 175 825 miljoner kronor (SCB). Detta motsvarar cirka 3% av Sveriges BNP. Sverige ligger i framkant när det gäller denna satsning.

Forskning innebär att man genom systematiskt och kvalificerat arbete tar, i kommersiellt syfte, fram kunskap som inte varit känd sedan tidigare. Utveckling innebär att man genom systematiskt och kvalificerat arbete, i kommersiellt syfte, använder resultatet av forskningen för att exempelvis utveckla nya produkter eller processer eller att förbättra redan existerande sådana. Mjukvaruutveckling räknas normalt inte till ovan. Att det ska vara systematiskt innebär helt enkelt att det ska följa en metod eller en plan. Att det ska vara kvalificerat innebär att en anställd ska arbeta med detta på minst 50% och den faktiska arbetstiden under en månad måste uppgå till minst 15 timmar. Den anställda måste även arbeta direkt med forskning eller utveckling.

 

Vad innebär avdraget?
Det är ett avdrag som görs på arbetsgivaravgifterna vilket innebär att alla företag (både svenska och utländska) som betalar svenska arbetsgivaravgifter kan nyttja detta avdrag.

 

Hur stort är avdraget?
Avdraget är 19,59% vilket reduceras från de normala arbetsgivaravgifterna om 31,42%. Detta ger en total arbetsgivaravgift om 11,83%. För en anställd som har rätt till avdraget innebär detta, med en exempel lön på 40 000 kronor, att de totala arbetsgivaravgifterna kommer uppgå till 4 732 kronor. Detta kan jämförelse med vad det i vanliga fall hade uppgått till; 12 568 kr. Det är en stor skillnad och ju fler som arbetar inom detta i en verksamhet ju större blir inbesparingen. Vissa företag sysslar uteslutande med forskning och utveckling i att exempelvis plocka fram en produkt och där kan detta avdrag fungera som ett enormt stöd. Om ett bolag deltar i forskning- eller utvecklingsprojekt som bedrivs i offentlig regi har man inte rätt till avdraget.

Avdraget redovisas på arbetsgivardeklarationen som ett avdrag från de totala arbetsgivaravgifterna.

 

Underlag för avdraget
För varje redovisningsperiod måste det kunna uppvisas att kraven för avdraget är uppfyllda. Detta görs genom att arbetet sker, systematiskt, kvalificerat och i kommersiellt syfte. Andra krav är att arbetets syfte är att få ny kunskap om det berör forskning, att en produkt är ny eller förbättrad (väsentligt) om det berör utveckling, eller att forskningens resultat är avgörande om det berör utveckling.

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.