1 min read

Hur beskattas företag?

Hur beskattas företag?

Beroende på vilken bolagsform ni har ser beskattningen olika ut. Här fokuserar vi på ägarledda fåmansaktiebolag.

För aktiebolag beskattas vinsten idag med 21,4%. (För beskattningsår som påbörjas efter den 31 december 2020 är skattesatsen 20,6%.) Det är det beskattningsbara resultatet som beskattas med 21,4%, inte det bokförda. I det beskattningsbara resultatet har det reglerats för eventuella ej avdragsgilla kostnader och skattefria intäkter. Några vanliga exempel på ej avdragsgilla kostnader är representationskostnader (både intern och extern), gåvor (till välgörenhetsorganisationer och dylikt) och räntekostnader avseende underskott på skattekontot.

En annan, vanligt förekommande, skattesats är 24,26%. Det är löneskatten bolaget betalar på den tjänstepension som avsätts för de anställda. Löneskatten belastar resultatet och minskar således det beskattningsbara resultatet som sedan belastas med bolagsskatt.

Vid aktieutdelning från fåmansaktiebolag beskattas aktieägaren i enlighet med ett komplext regelverk, kallat 3:12-reglerna. Baserat på hur mycket löner bolaget har betalat ut påverkas hur mycket lågbeskattat utdelningsutrymme aktieägaren har. D v s hur mycket utdelning en ägare kan få med en beskattning om enbart 20%.

Här gäller det också att betänka att bolaget måste ha gjort vinster så att det finns vinstmedel att betala ut till ägaren.

Att upprätta en skatteberäkning för ett aktiebolag är inte helt enkelt. Ta gärna kontakt med oss för att få hjälp av våra duktiga redovisningskonsulter som också hjälper er med beräkning av utdelningsutrymme för era delägare.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Aktieägaravtalets fördelar

Aktieägaravtalets fördelar

Vid uppstart av ett företag är alla delägare ofta överens och behovet av ett aktieägaravtal känns kanske avlägset.Men vad händer om någon av...

Read More
Vad är ett aktieägartillskott?

Vad är ett aktieägartillskott?

När det varit tufft ett tag och bolaget går med förlust kan det krävas åtgärder för att säkra upp det egna kapitalet i för att t.ex. undvika...

Read More
Hur beskattas kvalificerade aktier i ett fåmansbolag?

Hur beskattas kvalificerade aktier i ett fåmansbolag?

Med bra skatteplanering finns det stora summor att spara. Ekonomibolagets skatterådgivare hjälper varje år många delägare i fåmansbolag att planera...

Read More