Skip to the main content.

1 min read

Sakutdelning

Sakutdelning

Sakutdelning är ett sätt för svenska aktiebolag att dela ut tillgångar till sina aktieägare utan att nödvändigtvis använda kontanter. Detta kan vara tillgångar såsom fastigheter, fordon eller andra former av egendom. I Sverige regleras processen för sakutdelning av aktiebolagslagen (ABL) och årsredovisningslagen (ÅRL), vilket innebär att det finns klara riktlinjer som måste följas för att säkerställa en korrekt och laglig hantering av utdelningen.

 

Steg för sakutdelning

  1. Beslut på Bolagsstämma: Först och främst måste beslutet om sakutdelning godkännas av bolagsstämman. Det är på bolagsstämman där aktieägarna gemensamt beslutar om att ta emot tillgångar istället för pengar som utdelning.

  2. Värdering av tillgångar: De tillgångar som ska delas ut måste värderas. Detta görs vanligtvis av en oberoende värderare för att fastställa marknadsvärdet på tillgångarna. Det är viktigt att värderingen är rättvis och korrekt för att säkerställa att ingen aktieägare får en orättvis fördel.

  3. Redovisning och dokumentation: Sakutdelningen måste dokumenteras och redovisas i företagets årsredovisning enligt årsredovisningslagen (ÅRL). Detta innebär att det måste finnas tydlig och korrekt information om vilka tillgångar som har delats ut och till vilket värde.

  4. Skatterättsliga aspekter: Det är viktigt att vara medveten om eventuella skattemässiga konsekvenser av sakutdelning. Både företaget och mottagande aktieägare kan behöva ta hänsyn till skatter vid mottagande av tillgångar istället för pengar.

 

Fördelar och nackdelar med sakutdelning

 
Fördelar:
  • Kapitalstruktur: Möjlighet att optimera företagets kapitalstruktur genom att använda tillgångar effektivt.
  • Flexibilitet: Aktieägare kan få tillgångar som kan vara mer värdefulla eller mer attraktiva än kontanter.
Nackdelar:
  • Komplexitet: Processen för sakutdelning kan vara mer komplex jämfört med kontantutdelning, särskilt när det gäller värdering av tillgångar och skatteregler.
  • Skattemässiga konsekvenser: Det finns skatterättsliga aspekter som måste hanteras noggrant för att undvika oönskade skattekonsekvenser för både företaget och aktieägarna.

 

Avslutande tankar

Sakutdelning är ett användbart verktyg för svenska aktiebolag som strävar efter att effektivt hantera sina tillgångar och maximera värdet för sina aktieägare. Genom att följa de regler och riktlinjer som fastställs av ABL och ÅRL kan företag genomföra sakutdelning på ett lagligt och transparent sätt. Det är viktigt att noggrant överväga alla aspekter av sakutdelning, inklusive värderingar, redovisning och skattemässiga konsekvenser, för att säkerställa att beslutet är i linje med företagets långsiktiga strategi och aktieägarnas intressen.

 

Kan sakutdelning vara aktuellt för er?

Ekonomibolagets rådgivare är redo att ge er stöd och hjälp i beslutsprocessen.

 

Kontakta oss

Fördelar och nackdelar med olika bolagsformer?

Fördelar och nackdelar med olika bolagsformer?

När det är dags att välja bolagsform brukar det bli ett svårt val för många nyföretagare. För vissa kan det vara väldigt uppenbart vilken bolagsform...

Read More
När kan du tidigast ta utdelning från aktiebolag

När kan du tidigast ta utdelning från aktiebolag

Om aktiebolaget går med vinst eller har sparade vinstmedel från tidigare år så finns möjlighet för aktieägare att ta utdelning till en förmånlig...

Read More