2 min read

Sänk skatten genom att lägga bolaget vilande i 5 år

Sänk skatten genom att lägga bolaget vilande i 5 år

Många företagare som av olika anledningar vill upphöra med verksamheten i sitt bolag vill ofta sätta sitt bolag "vilande". Faktum är att termen vilande varken har någon juridisk- eller fast betydelse. Termen syftar till en metod som går under flera beteckningar; "trädabolag", "5;25-bolag" eller som i detta fall "vilande aktiebolag".

Syftet med denna populära metod är att undvika hög vinstbeskattning, om exempelvis bolaget har höga vinstmedel från tidigare år, om bolaget avyttrat ett dotterbolag eller en verksamhet med hög vinst som påföljd eller om bolaget skall avyttras. Metoden innebär att man som företagare väljer att upphöra med all verksamhet i bolaget under 5 hela kalenderår. Om detta görs under pågående år så räknas inte det året som ett helt kalenderår.

Detta leder till att företagaren av-kvalificerar sig ägandet och aktierna blir okvalificerade. Det finns ett stort antal krav som måste tas hänsyn till för att detta ska gälla, bland annat att aktieägaren inte bedriver verksamhet i annat bolag med samma eller likartad verksamhet. Läs mer här om vad som gäller kring okvalificerade andelar. Notera att även om bolagets sätts i träda så kvarstår samtliga förpliktelser gentemot myndigheter såsom Skatteverket eller till Bolagsverket så som inlämnande av årsredovisning. Detta innebär att Bolagsverket inte för något register över bolag som är vilande (inte bedriver någon verksamhet) och utgår därför efter att inlämnandet av årsredovisning fortsätta skall genomföras.

Schablonmässiga utdelningar kan under dessa år lyftas årligen till en 20%-beskattning. Efter de fem åren kan bolaget likvideras och resterande vinstmedel i bolaget delas ut till 25%-beskattning. Kapitalet i bolaget kan även förvaltas disktretionärt av en bank.

Beroende på vad syftet med att använda denna metod så är valet av tillvägagångssättet utav stor vikt. Vid avyttring beskattas aktieägaren för den uppkomna vinsten i samband med försäljningen av aktierna. För att undvika att beskatta hela vinsten vid en tidpunkt är en vanlig lösning att holdingbolag bildas. Den fysiska aktieägaren kan innan försäljningen avyttra sina andelar, i bolaget som ska säljas, till sitt nystartade holdingbolag. Denna försäljning kan då göras till nominellt belopp med tillägg för värdet motsvarande den fysiska aktieägarens lågbeskattade utdelningsutrymme. På så sätt uppkommer ingen vinstskatt för den fysiska aktieägaren i samband med avyttringen av verksamhetsbolaget. När detta är gjort anses aktierna (i verksamhetsbolaget) enligt svensk lagstiftning vara näringsbetingade. I onoterade bolag är andelarna alltid näringsbetingade. Detta leder då till att holdingbolagets försäljning av andelarna i verksamhetsbolaget blir skattefri. På så sätt kan då holdingbolaget fortsätta försäljningsprocessen genom att avyttra aktierna, skattefritt. Efter detta så sätts holdingbolaget i träda, eller vilande som vi nämnt tidigare.

Kontakta gärna våra rådgivare hos Ekonomibolaget om du behöver hjälp i dessa frågor.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Vad behöver göras vid ägarförändringar i aktiebolag?

Vad behöver göras vid ägarförändringar i aktiebolag?

Överlåtelser av aktier i fåmansbolag kan ske av flera olika anledningar: en ny investerare vill gå in i bolaget, en tidigare samarbetspartner vill...

Read More
Hur mycket kan man ta ut i tjänstepension?

Hur mycket kan man ta ut i tjänstepension?

Maximalt 35% av bruttolönen. Det finns dock ett avdragstak per anställd och år om 10 prisbasbelopp.

Read More
Bolagsordningen, vad ska den innehålla?

Bolagsordningen, vad ska den innehålla?

BolagsordningBolagsordningen är en handling som registreras hos Bolagsverket och är offentlig. Bolagsordningen utgör grundstommen i ett bolag och...

Read More