1 min read

När får jag ta min första utdelning?

När får jag ta min första utdelning?

Nu har vi passerat ett årsskifte för det nystartade bolaget och det finns pengar på bolagets konto. Dags att betala ut en utdelning.

Eller? Får du göra det redan nu?

 

Nu behöver vi ta ett steg tillbaka och titta på vad som gäller. Både för ditt aktiebolag och för dig som ägare.

För att bolaget ska kunna göra en utdelning behöver det finnas ett fastställt fritt eget kapital (balanserade vinstmedel) att dela ut. Sedan är det bolagsstämman som beslutar om en utdelning.

 

Först behöver alltså årsredovisningen upprättas (och revideras om bolaget har revisor).

Efter det hålls bolagsstämma där resultat och balansräkning fastställs. Sedan tar stämman beslut kring hur resultatet ska disponeras (t ex om någon utdelning ska göras). Efter stämmobeslutet kan utbetalning av utdelning ske.

 

Om bolaget har funnits några år och har samlat på sig balanserade vinstmedel sedan tidigare år finns möjlighet att ta beslut om utdelning innan årets årsredovisning är upprättad. Det kallas för efterutdelning. Detta beslutas då på en extra bolagsstämma.

 

Resultat från det räkenskapsår som årsredovisning ännu ej har upprättats får inte räknas med utan det är enbart balanserade vinstmedel från den senast fastställda årsredovisningen som kan delas ut.

 

Oavsett bolagsstämman beslutar om utdelning på ordinarie årsstämma eller om det är efterutdelning som beslutas på en extra bolagsstämma bör du också se över utdelningsutrymmet i din K10:a så att utdelningen inte överstiger ditt lågbeskattade utdelningsutrymme.

 

Lite extra rörigt kan det bli om bolaget har brutet räkenskapsår. (Utdelningsutrymme beräknas alltid på kalenderår.)

 

För att se vad som gäller för dig och din verksamhet – kontakta någon av våra erfara rådgivare för att få hjälp med det bästa upplägget för dig och din verksamhet.

 

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Tips för nya företagare

Tips för nya företagare

Står du i startgroparna för att starta upp din egna verksamhet? Eller har du precis gjort det?

Read More
Ej avdragsgilla kostnader och skattetillägg vid fel

Ej avdragsgilla kostnader och skattetillägg vid fel

Detta inlägg specificerar några av de vanligaste ej avdragsgilla kostnader och vilka konsekvenser i form av skattetillägg som blir utfallet vid...

Read More
Att förstå den finansiella rapporteringen

Att förstå den finansiella rapporteringen

Att läsa och förstå en balans- och resultatrapport är inte alltid det lättaste.

Read More