1 min read

Hur ansöker man om F-skatt?

Hur ansöker man om F-skatt?

F-skatt är en bolagsskatt och innebär att egenföretagare/aktiebolag själv betalar in sina skatter och avgifter på inkomster i sin verksamhet. (Som arbetstagare är det arbetsgivaren som innehåller din preliminära skatt och betalar in den till Skatteverket varje månad.)

F-skatten är en preliminärskatt som betalas i förskott, lika stor del varje månad och som har för avsikt att i största möjliga mån överensstämma med räkenskapsårets slutliga skatt. 

För att en enskild näringsidkare/handelsbolag/aktiebolag ska bli godkänd för F-skatt krävs det att bolaget bedriver, eller har för avsikt att bedriva, näringsverksamhet där vissa kriterier uppfylls. Verksamheten måste vara självständig, ha ett vinstsyfte samt vara varaktig. Dessutom måste bolaget upprätta sina deklarationer och betalat in samtliga skatter och avgifter. 

Ni kan själva ansöka om F-skatt via företagartjänsten verksamt.se: 

  1. Gå till www.verksamt.se
  2. Logga in på Mina sidor med hjälp av din e-legitimation
  3. Klicka på "registrera företag"
  4. Starta Skatteverkets tjänst och följ de anvisningar som står där
  5. Skicka in din ansökan

Dessa steg ovan är det absolut enklaste och smidigaste sättet att registrera f-skatt på, men om företrädare inte har e-legitimation så går det även att ladda ner Skatteverkets blankett 4620 för företagsregistrering. 

Kom ihåg: Skulle näringsverksamhetens inkomst förändras under året ska även preliminära f-skatten ändras. Detta justeras genom att lämna in en preliminär inkomstdeklaration med nytt underlag för beräkning av er debiterade preliminärskatt och det nya månatliga beloppet fastställs sedan utefter detta. Det finns inga begränsningar för hur många preliminära inkomstdeklarationer ett bolag får lämna under ett räkenskapsår.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

 

Företagsregistrering hos Skatteverket

Företagsregistrering hos Skatteverket

Nu börjar vi närma oss slutet på guiden för att starta upp ert nya bolag. När bolagsregistreringen hos Bolagsverket är klar så ska bolaget och dess...

Read More
Konsekvenser vid utebliven redovisning av samt betalning av skatter

Konsekvenser vid utebliven redovisning av samt betalning av skatter

Ibland kan likviditetsbrist eller andra omständigheter innebära att ett bolag inte har möjlighet att betala sina skatter till Skatteverket i utsatt...

Read More
Hur kan man införskaffa kapital till ett företag?

Hur kan man införskaffa kapital till ett företag?

När det kommer till att införskaffa kapital till ett företag finns det flera olika alternativ att överväga. Dessa olika kapitalanskaffningsmetoder...

Read More