1 min read

Hur beskattas kvalificerade aktier i ett fåmansbolag?

Hur beskattas kvalificerade aktier i ett fåmansbolag?

Med bra skatteplanering finns det stora summor att spara. Ekonomibolagets skatterådgivare hjälper varje år många delägare i fåmansbolag att planera sin lön, pension och utdelning för att få ut så mycket som möjligt av företagets överskott. Nedan beskrivs vilken beskattning som gäller vid utdelning från ett fåmansbolag.

 Förutsättningen i detta exempel är att andelarna är kvalificerade. Läs mer här: Hur beskattas utdelning från ett fåmansbolag? 

Beskattning:

  • Utdelning inom gränsbeloppet beskattas som kapital, men endast med 2/3 vilket ger 20 % i skatt.
  • Utdelning över gränsbeloppet beskattas som tjänst, ca 32% - 57 % (kommunal och statlig inkomstskatt) beroende på löneuttag. Dock högst 90 IBB vilket för 2023 motsvarar 6 687 000 SEK (90 x 74 300 SEK).
  • Utdelning utöver ovan beskattas med 30 %.

Det finns 2 alternativ att räkna fram gränsbeloppet.

  • Förenklingsregeln. Den ger ett gränsbelopp fördelat efter ägarandel. För samtliga aktier uppgår schablonbeloppet till 195 250 SEK (2,75 IBB) för år 2022. Äger man flera bolag får förenklingsregeln endast användas för 1 bolag per år.
  • Huvudregeln. Den ger ett gränsbelopp fördelat efter ägarandel på 50 % av lönesummorna minus statliga bidrag. Till detta lägger man på 9,23 % på omkostnadsbeloppet. För att få använda sig av lönesummorna måste man ta en viss lön själv samt äga minst 4 % av bolaget.
  • Sparade gränsbelopp från tidigare år oavsett vilken regel man använder räknas upp med drygt 3%.

Att hålla kolla på ovanstående nivåer och långsiktigt planera sina uttag från bolaget kan spara stora belopp. Läs mer här: Vad behöver jag tänka på vid utdelning från mitt aktiebolag? 

Kontakta våra rådgivare på Ekonomibolaget om du behöver hjälp i dessa frågor.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Hur kan man införskaffa kapital till ett företag?

Hur kan man införskaffa kapital till ett företag?

När det kommer till att införskaffa kapital till ett företag finns det flera olika alternativ att överväga. Dessa olika kapitalanskaffningsmetoder...

Read More
Sänk skatten genom att lägga bolaget vilande i 5 år

Sänk skatten genom att lägga bolaget vilande i 5 år

Många företagare som av olika anledningar vill upphöra med verksamheten i sitt bolag vill ofta sätta sitt bolag "vilande". Faktum är att termen...

Read More
Hur beskattas företag?

Hur beskattas företag?

Beroende på vilken bolagsform ni har ser beskattningen olika ut. Här fokuserar vi på ägarledda fåmansaktiebolag.

Read More