1 min read

Hur likviderar man ett bolag?

Hur likviderar man ett bolag?

Likvidation är upplösning av ett aktiebolag. Tillgångarna realiseras och skulderna regleras. Därefter delas eventuellt överskott ut till aktieägarna.

En frivillig likvidation genomförs enligt nedan:

  1. Beslut om likvidation tas av bolagsstämman.
  2. Anmälan sker till Bolagsverket
  3. Bolagsverket utser likvidator. Bolaget kan själva föreslå en likvidator i anmälan.
  4. Bolaget företräds av styrelse och VD till dess att likvidatorn har registrerats, därefter företräds bolaget av likvidatorn.
  5. Likvidatorn sköter därefter hela likvidationsprocessen till dess att bolaget är upplöst och eventuellt överskott har utbetalats till ägarna.

Finns det ett stort fritt eget kapital i ett fåmansbolag som inte ryms inom det lågbeskattade gränsbeloppet finns även möjlighet att lägga bolaget vilande i 5 år. Därefter kan man dela ut den beskattade vinsten till 25 % skatt. Vissa kriterier måste dock vara uppfyllda för att den lägre beskattningen ska bli gällande.

Tvångslikvidation är ett annat förförande som blir aktuell vid konkurs eller om bolaget inte uppfyller reglerna som gäller för aktiebolag. Vill ni veta mer om hur processen kring tvångslikvidation går till. Läs då inlägget om tvångslikvidation genom att trycka på länken.

Av Ekonomibolagets erfarna likvidator och rådgivare får du ett tryggt stöd genom hela likvidationsprocessen. Om du står inför en likvidation eller har frågor kring likvidationens olika steg, kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Hur går tvångslikvidation till?

Hur går tvångslikvidation till?

Till skillnad från en frivillig likvidation är en tvångslikvidation inte något som bolaget själv beslutar om. Däremot finns det åtgärder ett bolag...

Read More
Att sätta en resultat- och likviditetsbudget

Att sätta en resultat- och likviditetsbudget

För att uppnå ekonomisk framgång och säkerställa en sund företagsutveckling är det viktigt att ha en tydlig budget på plats. En budget fungerar som...

Read More
Förbered ditt företag för januari – så planerar du för stark likviditet efter nyår

Förbered ditt företag för januari – så planerar du för stark likviditet efter nyår

Januari kan vara en ekonomiskt tuff månad för många företagare. Med rätt planering kan du undvika likviditetsproblem och säkra en stabil start på det...

Read More