2 min read

Kontrollbalansräkningens fördelar

Kontrollbalansräkningens fördelar

Kontrollbalansräkning är ett ord som ofta kopplas samman med en känsla av obehag hos många företagare. Nedan kikar vi på vad det innebär men också hur det kan vändas till något positivt!

Vad?

En kontrollbalansräkning är ett verktyg för att undersöka ett företags livskraft i en ansträngd situation. I de fall en kontrollbalansräkning behöver upprättas får bolaget nämligen temporärt frångå vissa redovisningsprinciper som vanligtvis manar till försiktighet, vilket ger en mer nyanserad bild av bolagets verkliga situation.

Finns det ett övervärde i en inventarie som i värsta fall skulle kunna avyttras för att avhjälpa situationen? Är bolagets lager värt mer än vad bokföringen visar?

Om ett bolag inte fullgör sin plikt att upprätta en kontrollbalansräkning uppstår ett personligt betalningsansvar för styrelsen. I de fall ett bolag har revisor ska denna granska kontrollbalansräkningen.

När?

En kontrollbalansräkning ska enligt aktiebolagslagen (ABL 25 kap. 13§) upprättas när det finns skäl att anta att ett bolags egna kapital understiger 50% av det registrerade aktiekapitalet eller när bolaget vid verkställande av utmätning visar sig oförmöget att kunna betala det utmätta beloppet. Detta ska enligt praxis ske så snart som det är möjligt, vilket även är viktigt för att minimera risken att personligt betalningsansvar uppstår. Inom åtta månader från att första kontrollstämman konstaterat att det egna kapitalet understiger halva aktiekapitalet ska en andra kontollbalansräkning som visar att aktiekapitalet är återställt upprättas och godkännas av en bolagsstämma (andra kontrollstämman).

Hur?

Utifrån bolagets senast avstämda bokföringsperiod där kapitalbristen uppdagades upprättas en kontrollbalansräkning. I denna justeras balansposterna på samma vis som när en årsredovisning upprättas med möjlighet för vissa ändringar. De justeringar som får göras i en kontrollbalansräkning är att frångå vissa värderingsprinciper i det regelverk som normalt används i bolagets årsredovisningar. Till exempel kan K2-bolag värdera upp sina inventarier, lager kan värderas till nettoförsäljningspris om det är högre än anskaffningsvärdet och så vidare.

Varför?

Utöver att vara reglerat i lag är det ett utmärkt tillfälle för styrelsen att visa bolagets intressenter att de tar ansvar för sina plikter. Ögonblicksbilden kontrollbalansräkningen ger är även en bra utgångspunkt för en nulägesanalys som kan användas som grund till en plan för bolaget att vända det ekonomiskt svåra läge det finner sig i.

Kontakta oss om ni vill ha hjälp med er kontrollbalansräkning och rådgivning kring hur läget kan vändas på bästa sätt!

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Hur beskattas utdelning från ett fåmansbolag?

Hur beskattas utdelning från ett fåmansbolag?

Vad utgör ett fåmansbolag? När fyra eller färre verksamma delägare äger kvalificerade aktier motsvarande mer än hälften av rösterna i ett aktiebolag...

Read More
How to set a profit & loss budget and liquidity budget

How to set a profit & loss budget and liquidity budget

To achieve economic success and ensure healthy business development, it's important to have a clear budget in place. A budget serves as a strategic...

Read More
Att tänka på vid start av företag

Att tänka på vid start av företag

Att starta ett företag är en spännande resa, men det kräver också noggrann planering och strategi. När du ger dig ut på detta äventyr finns det flera...

Read More