2 min read

Vad behöver göras vid ägarförändringar i aktiebolag?

Vad behöver göras vid ägarförändringar i aktiebolag?

Överlåtelser av aktier i fåmansbolag kan ske av flera olika anledningar: en ny investerare vill gå in i bolaget, en tidigare samarbetspartner vill dra sig ur eller så är det helt enkelt dags att sälja bolaget av någon anledning. I detta blogginlägg sammanfattar vi de förändringar som behöver göras på diverse olika platser när det har skett en ägarförändring i ett fåmansbolag.

 

Ändring av bolagets uppgifter

Om det i samband med ägarförändringen sker en förändring i bolagets styrelse, bolaget byter adress eller vilken revisor som får i uppdrag att revidera bolagets räkenskaper ska detta anmälas till Bolagsverket. Detta kan göras antingen via deras e-tjänst eller via en blankett som finns tillgänglig på deras hemsida.

 

Ändring av verklig huvudman

Vid förändring av ägandet i ett bolag ska en anmälan om förändring av verklig huvudman lämnas in till Bolagsverket om ägarförändringen innebär att bolaget får en ny verklig huvudman som direkt eller indirekt innehar 25% eller mer av aktierna i bolaget. Detta blir alltså även aktuellt om en närstående köper in sig i bolaget, då detta kan få konsekvenser på kontrollen i bolaget.

 

Anmälan till Skatteverket

Vid ägarförändringar i bolaget ska även en ändringsanmälan skickas in till Skatteverket för att redovisa vilka (om några) som är ägare i bolaget och behöver upprätta en kapitalbeskattningsblankett i fallet att bolaget gör utdelning, men även om denna utdelning ska beskattas som utdelning i fåmansbolag eller inte.

 

Uppdatera aktiebok

Aktieboken skall uppdateras med korrekt innehavare av aktier samt överlåtelsedatum. Om det finns fysiska aktiebrev ska dessa överlämnas till de nya ägarna.

 

Redovisa försäljningen

Slutligen behöver försäljningen och den uppkomna kapitalvinsten eller kapitalförlusten redovisas till Skatteverket via den privata inkomstdeklarationen. Är aktierna kvalificerade skall detta redovisas på blankett K10, annars redovisas det på blankett K12.

 

Observera att uttagen utdelning ur fåmansbolag alltså påverkar beskattningen av försäljningen av andelar i denna typ av företag. Läs mer om hur utdelningsutrymmet i bolaget beräknas här!

 

Kontakta en av våra auktoriserade redovisningskonsulter eller certifierade affärsrådgivare om ni har gjort ägarförändringar i ert bolag och undrar över vilka konsekvenser det för med sig för er och ert bolag.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Sänk skatten genom att lägga bolaget vilande i 5 år

Sänk skatten genom att lägga bolaget vilande i 5 år

Många företagare som av olika anledningar vill upphöra med verksamheten i sitt bolag vill ofta sätta sitt bolag "vilande". Faktum är att termen...

Read More
Bolagsordningen, vad ska den innehålla?

Bolagsordningen, vad ska den innehålla?

BolagsordningBolagsordningen är en handling som registreras hos Bolagsverket och är offentlig. Bolagsordningen utgör grundstommen i ett bolag och...

Read More
Hur beskattas utdelning från ett fåmansbolag?

Hur beskattas utdelning från ett fåmansbolag?

Vad utgör ett fåmansbolag? När fyra eller färre verksamma delägare äger kvalificerade aktier motsvarande mer än hälften av rösterna i ett aktiebolag...

Read More