1 min read

Hur mycket kan man ta ut i tjänstepension?

Hur mycket kan man ta ut i tjänstepension?

Maximalt 35% av bruttolönen. Det finns dock ett avdragstak per anställd och år om 10 prisbasbelopp.

Många anställda har möjlighet att öka på sin pension genom att löneväxla, dvs avstå bruttolön till förmån för ytterligare pensionsavsättning. För att nå taket för den pensionsgrundande inkomsten behöver din skattepliktiga inkomst vara 538 700 SEK (gäller för år 2020).  Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till allmän pension.

Rådet blir därmed att inte löneväxla om du har en skattepliktig inkomst under detta belopp då din allmänna pension i detta fall skulle minska. Tjänar du däremot mer kan det bli väldigt förmånligt att löneväxla. Det innebär att du minskar delar av din bruttolön som beskattas med marginalskatt och omvandlar till pensionsavsättningar. Effekten av detta blir att, om din pension i framtiden inte når upp till marginalbeskattning, vilket gäller de flesta, får du ut rejält mycket mer netto i slutändan.

För delägare i fåmansbolag finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till.

  1. Se först till att komma upp till taket för den pensionsgrundande inkomsten.
  2. Sätt sedan av till pension. Har du ett lönsamt företag med möjlighet att sätta av stora summor är vårt råd att inte sätta av mer än att du kommer upp till brytpunkten för statlig skatt. Vill du sedan komma upp i högre pension ska du om möjligt utnyttja möjligheten till lågbeskattad utdelning.
  3. Har du ett lönsamt fåmansbolag kan du göra utdelningar till endast 20 % skatt. Det finns ett snårigt regelverk som bestämmer hur stor andel som kan delas ut till låg beskattning. Det blir därmed skattemässigt fördelaktigt att dela ut pengar från bolaget och betala av 20 % skatt och därefter spara de kvarvarande pengarna.

På Ekonomibolaget har vi erfarna skatterådgivare som kan hjälpa dig att förslå den mest optimala lösningen för just dig.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Tjänstepension för egenföretagare

Tjänstepension för egenföretagare

Den allmänna pension du tjänar in under ett år uppgår 18,5% av din pensionsgrundande inkomst (maximalt 7,5 inkomstbasbelopp). För 2021 innebär det...

Read More
Fördelar och nackdelar med olika bolagsformer?

Fördelar och nackdelar med olika bolagsformer?

När det är dags att välja bolagsform brukar det bli ett svårt val för många nyföretagare. För vissa kan det vara väldigt uppenbart vilken bolagsform...

Read More
Ekonomifakta 2023

Ekonomifakta 2023

Det har inte undgått någon att år 2022 slagit hårt mot ekonomin. Inflationen har de senaste åren legat på en låg och stabil nivå men ligger idag...

Read More