1 min read

Förbättra företagets likviditet 3 snabba tips

Förbättra företagets likviditet 3 snabba tips

Det fiktiva bolaget Vinst i kvadrat AB gör ett mycket bra resultat, har bra nyckeltal och mår generellt strålande bra sedan många år tillbaka.

Men - det finns aldrig pengar på kontot.

Första steget bör vara att upprätta en kassaflödesanalys för att se var pengarna tar vägen och därigenom skapa en förståelse kring varför bolaget inte har likvida medel.

Men, hur ska bolaget då förbättra sin likviditet?

Några av de första åtgärderna här bör vara att:

Se över kundfordringarna (och tillhörande avtal). Betalar kunderna på förfallodagen? Om inte, sker påminnelsehantering regelbundet?

Vad har vi för betalningsvillkor på våra kundfakturor? Kanske behöver vi krympa från de mer generösa betalningsvillkor vi har idag för att få in pengar snabbare. Även om det kanske inte går att ändra på befintliga kunder, kan det ändras på nya?

Se över leverantörsfakturor (och tillhörande avtal). Vad har vi för betalningsvillkor? Har vi många med avtal där betalningsvillkoren ligger på 10 - 20 dagar? Kan de ändras till 30 dagar?

Finns det många leverantörer som skickar kvartalsfakturor? Kanske dessa kan omförhandlas och delas upp på månadsfaktura?

Om kunderna är långsamma, men stabila med sina betalningar kan det vara en idé att se över möjligheten att belåna eller sälja sina fakturor. Viktigt att vara medveten om kostnaden det medför, men det kan vara ett viktigt verktyg vid en tillfällig likviditetssvacka.

Kontakta oss

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att Ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

Bolaget går med vinst men ändå finns inga pengar i företaget

Bolaget går med vinst men ändå finns inga pengar i företaget

En vanlig fråga man som konsult kan få är att företag går med vinst, men ändå återspeglar detta inte sig i likviditeten. Då uppstår frågan;vart tar...

Read More
Hur upprättar man en likviditetsprognos?

Hur upprättar man en likviditetsprognos?

En likviditetsprognos är en plan över hur bolagets pengar kommer att användas framöver. Den innehåller alla kommande likvida transaktioner som...

Read More
Fördelarna med att outsourca redovisning och lönehantering

Fördelarna med att outsourca redovisning och lönehantering

Går du runt i tankarna om att outsourca din redovisning? I dagens affärsvärld kan hanteringen av redovisning och löneadministration vara en...

Read More