2 min read

Deklaration vid försäljning av bostadsrätt, bilaga K6

Deklaration vid försäljning av bostadsrätt, bilaga K6

Om du under 2021 har sålt en bostadsrätt ska du redovisa försäljningen under 2022. I detta blogginlägg reder vi ut begreppen samt vad du bör tänka på när du ska redovisa denna försäljning i bilaga K6. För redovisning av bilaga K5, vänligen tryck här.

Bilaga K6 - Bostadsrätt

Denna blankett skall användas om du sålt en bostadsrätt som är en privatbostad. Om du har sålt ett småhus så deklarerar du försäljningen på blankett K5. Om du har sålt tomtmark (näringsfastighet) deklarerar du försäljningen på blankett K7.

Äkta eller oäkta bostadsrättsförening

Bostadsrätten är antingen en äkta eller oäkta bostadsrättsförening. Idag är majoriteten av bostadsrättsföreningarna äkta. Det är skattemässiga skillnader i att äga en lägenhet i en äkta eller en oäkta bostadsrättsförening. En förmån kan uppstå för en innehavare i en oäkta förening som baseras på mellanskillnaden mellan en uppskattad normalhyra och den lägre månadsavgiften som betalas. Detta är kopplat till att oäkta bostadsrättsföreningar har goda hyresintäkter vilket leder till lägre månadsavgifter, i vissa fall inga månadsavgifter alls. Säljer du en lägenhet i en oäkta bostadsrättsförening ska du istället deklarera försäljningen i bilaga K9.

Varför är detta viktigt? Jo;

Om du säljer din lägenhet i en äkta bostadsrättsförening uppgår reavinstbeskattningen på vinsten till 22%. Om du säljer din lägenhet i en oäkta bostadsrättsförening, klassificeras det som andelsförsäljning i en ekonomisk förening eller i ett aktiebolag, där uppgår reavinstbeskattningen på vinsten till 30%.

Kapitaltillskott

Detta avser den del av månadsavgiften som bostadsrättsinnehavaren betalar månatligen och som går till avbetalning av lånen som bostadsrättsföreningen har. Denna del är avdragsgill och kommer förtryckt på deklarationen. Saknas den får man vända sig till sin bostadsrättsföreningen och efterfråga den. 

Inre reparationsfond
Detta avser bostadsrättens andel av en fond som upprättats av bostadsrättsföreningen för reparationer. Den aktuella andelen är avdragsgill och kommer förtryckt på deklarationen. 

Saknade uppgifter
Om du saknar inköpspris, exempelvis på grund av att du fått bostadsrätten via gåva, arv eller bodelning har du rätt att använda förmögenhetsvärdet 1 januari 1974 multiplicerat med 150%. 

Bostadsrättsföreningen lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket avseende exempelvis försäljningar och kapitaltillskott. Kontrollera alltid att exempelvis försäljningssumman stämmer med överlåtelseavtalet.

Avdrag

Till inköpspriset hör insatsen/grundavgiften samt inredningsval/tillval om lägenheten var en nyproduktion och du betalade för inredningen. Eventuella upplåtelse- och inträdesavgifter hämtas från upplåtelseavtalet. Om du har haft utgifter för grundförbättringar, förbättrande reparationer eller underhåll kan du ha rätt att dra av dem. Det gäller de år som de sammanlagda förbättringsutgifterna har varit minst 5 000 kronor. Utgifter för reparationer och underhåll får du bara dra av om du har haft dem under försäljningsåret eller något av de fem föregående åren. Du har även rätt att göra avdrag för försäljningsutgifter, exempelvis mäklararvode eller homestyling.

Uppskov

Om du har sålt med vinst har du i vissa fall rätt att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. Du begär uppskov genom att dra av ett preliminärt eller slutligt uppskovsbelopp från din uträknade vinst. Kontakta oss så hjälper vi dig att reda ut vilka avdrag du kan göra, beräkna eventuellt uppskovsbelopp samt hjälpa dig upprätta hela deklarationen.

 

Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.

 

Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.

 

Deklaration vid försäljning småhus, bilaga K5

Deklaration vid försäljning småhus, bilaga K5

Om du under 2021 har sålt en bostadsrätt eller ett småhus så ska du redovisa försäljningen under 2022. I detta inlägg reder vi ut begreppen samt vad...

Read More
Har du sålt en bostadsrätt under 2023? Bilaga K6

Har du sålt en bostadsrätt under 2023? Bilaga K6

Om du under 2023 har sålt en bostadsrätt ska du redovisa försäljningen under 2024. I detta blogginlägg reder vi ut begreppen samt vad du bör tänka på...

Read More
Konsekvenser vid utebliven redovisning av samt betalning av skatter

Konsekvenser vid utebliven redovisning av samt betalning av skatter

Ibland kan likviditetsbrist eller andra omständigheter innebära att ett bolag inte har möjlighet att betala sina skatter till Skatteverket i utsatt...

Read More