Att anställa eller hyra en interims-CFO?
Många bolag outsourcar idag olika delar av sin verksamhet istället för att anställa. Det finns flera orsaker till detta och en av de vanligaste...
1 min read
Annica Vestlund : Nov 11, 2020 12:51:34 PM
För att se hur bolaget mår behöver vi först definiera vad det innebär för det aktuella bolaget att må bra.
Det är för bolag samma sak som för människor – olika saker får oss att må bra.
Gemensamt för i princip alla vinstdrivande bolag är att parametrar som hög lönsamhet och god likviditet bidrar till ett bättre mående. Men hur hög lönsamhet är bra för ert bolag?
Utöver det finns det en mängd olika nyckeltal som talar om hur ett bolag mår – här gäller det att identifiera vilka nyckeltal det är som är viktiga för just ert företag. Några exempel kan t ex vara kund- och eller personalomsättning, lokalkostnader per medarbetare, lageromsättningshastighet eller genomsnittlig kredittid på leverantörsfakturor.
Efter att ha identifierat vilka nyckeltal som är viktiga för mätningen av bolagets mående är nästa steg sedan att definiera vilket värde för respektive nyckeltal som signalerar ett ”må bra”-värde. Samma nyckeltalsvärde kan placera olika bolag på helt separata delar på en ”må bra”-skala.
Ett exempel är att ett bolag vars övervägande personalstyrka består av studenter som arbetar extra vid sidan av studierna helt naturligt har en betydligt högre personalomsättning än exempelvis en konsultbyrå, och kan ändå må bra.
För att identifiera vilka nyckeltal som ska användas och definiera målvärden för dessa är en budget med tillhörande resultat- och prognosuppföljning ett ovärderligt verktyg.
Med dessa verktyg följer vi löpande upp utfallet mot det budgeterade. Går det som planerat? Inte? Signalerar vikande nyckeltal att bolaget inte längre mår lika bra som tidigare?
Vilka nyckeltal är det som sjunker mest? Vad är det som påverkar dessa nyckeltal? Då är det sannolikt där förändringsinsatser behöver göras.
Kontakta oss för stöd i både budgetprocess och löpande måluppföljning under året.
Vi avsäger oss allt ansvar över att innehållet i texten är aktuellt och i linje med gällande lagar, regler och förordningar inom det skrivna ämnet vid tid för läsning. Vi kan därmed inte garantera att texten är aktuell eftersom uppdateringar sker kontinuerligt och siffror, uttalanden i texten och annat kan vara inaktuellt när du läser det. Därför är det viktigt att ha i åtanke när inlägget skrivits och vara kritisk till att förändringar kan ha skett sedan publiceringen av inlägget.
Vill du vara säker på att informationen är aktuell, hjälper vi dig mer än gärna genom rådgivning och stöd. Kontakta oss för mer information.
Många bolag outsourcar idag olika delar av sin verksamhet istället för att anställa. Det finns flera orsaker till detta och en av de vanligaste...
Beroende på vilken bolagsform ni har ser beskattningen olika ut. Här fokuserar vi på ägarledda fåmansaktiebolag.
Till skillnad från en frivillig likvidation är en tvångslikvidation inte något som bolaget själv beslutar om. Däremot finns det åtgärder ett bolag...